Assertion and Reason Based Questions Rise of Nationalism in Europe Class 10| History Chapter 1

Share this with your friends 👇

This post gives you an in-depth understanding of Assertion and Reason-based Questions from Chapter 1 – Rise of Nationalism in Europe (History, Class 10), helping you revise effectively and strengthen your concepts for exams.

Assertion and Reason Based Questions
Class: 10th    History    Chapter: 1Rise of Nationalism in Europe

In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Options:

  1. Both A and R are true and R is correct explanation of the assertion.
  2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of the assertion.
  3. A is true but R is false.
  4. A is false but R is true.
  1. Q.1. Assertion (A): Conservatism was opposed to monarchy.
    Reason (R): Conservatism supported strong army and efficient bureaucracy.
    Ans. (iv) A is false but R is true.

  2. Q.2. Assertion (A): Treaty of Vienna marked the beginning of new conservatism in Europe.
    Reason (R): The Vienna Congress was meant to undo the changes made by the Napoleonic regime.
    Ans. (ii) Both A and R are true but R is not the correct explanation of the assertion.

  3. Q.3. Assertion (A): French Revolution was the first clear expression of nationalism in Europe.
    Reason (R): Revolutionists tried to create a sense of collective identity among the people.
    Ans. (i) Both A and R are true and R is correct explanation of the assertion.

  4. Q.4. Assertion (A): Liberal nationalism advocated universal adult franchise.
    Reason (R): Liberal nationalists were supportive of equality before law.
    Ans. (iv) A is false but R is true.

  5. Q.5. Assertion (A): The 1830s were years of economic hardship in Europe.
    Reason (R): Europe witnessed a sudden rise in population in the 1830s and the number of job seekers increased.
    Ans. (i) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

  6. Q.6. Assertion (A): In the areas conquered by Napoleon, the reaction of the local population was mixed.
    Reason (R): Increased taxation and censorship outweighed the advantages of administrative changes.
    Ans. (i) Both A and R are true and R is correct explanation of A.

  7. Q.7. Assertion (A): Conservatives believed that the established traditional society should be preserved.
    Reason (R): Zollverein was formed to preserve conservatism.
    Ans. (iii) A is true but R is false.

  8. Q.8. Assertion (A): The Treaty of Constantinople was signed in 1832.
    Reason (R): Under this treaty Greece was recognised as an independent nation.
    Ans. (i) Both A and R are true and R is correct explanation of A.

  1. Q.9. Assertion (A): Act of Union was signed between England and Scotland.
    Reason (R): The object of the Act was to undo changes that had come up in Europe during the Napoleonic wars.
    Ans. (iii) A is true but R is false.

  2. Q.10. Assertion (A): Ideas of national unity in early-nineteenth-century Europe were closely allied to the ideology of liberalism.
    Reason (R): In 1834, a customs union or Zollverein was formed at the initiative of Prussia.
    Ans. (i) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

  3. Q.11. Assertion (A): In 1834, Zollverein was formed at the initiative of Prussia.
    Reason (R): The basic aim was to transfer sovereignty from the monarchy to a body of citizens.
    Ans. (iii) A is true but R is false.

  4. Q.12. Assertion (A): The first clear expression of nationalism came with the French Revolution in 1789.
    Reason (R): The Act of Union between England and Scotland resulted in the formation of the United Kingdom.
    Ans. (ii) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

  5. Q.13. Assertion (A): Female allegories were invented by artists in the 19th century.
    Reason (R): These were to represent the nation.
    Ans. (i) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

  6. Q.14. Assertion (A): In 1815, representatives of the European powers—Britain, Russia, Prussia and Austria—met at Vienna.
    Reason (R): The European powers met to draw up a settlement for Europe.
    Ans. (i) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

  7. Q.15. Assertion (A): Conservative regimes set up in 1815 were democratic.
    Reason (R): They did not tolerate criticism and dissent.
    Ans. (iv) A is false but R is true.

  8. Q.16. Assertion (A): The most serious source of nationalist tension in Europe after 1871 was the Balkans.
    Reason (R): The spread of the ideas of romantic nationalism, together with the disintegration of the Ottoman Empire, made this region very explosive.
    Ans. (i) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

Source: NCERT


Share this with your friends 👇
Inderjit Kaur – CBSE Notes Hub

📚 Meet the Educator

CBSE Notes Hub is created and curated by Inderjit Kaur, a CBSE educator with nearly two decades of teaching experience in Social Science and Economics. The mission is to provide students with structured, exam-focused Notes, MCQs, and Q&A based on the CBSE curriculum.